Biologische thee wordt Natuurlijke thee

natuurlijke thee

Biologische thee = Natuurlijke thee – what’s in a name?

De term Biologische thee mogen wij als naam niet meer gebruiken.
Lees verder waarom niet meer.

Biologische thee wordt Natuurlijke thee

Ons bedrijf Zin in Thee is opgericht in 2014, vanaf die dag verkopen wij o.a. ook Biologische thee.
In Oktober 2017 ontvingen wij een schrijven van Skal Biocontrole waarin wij werden gesommeerd per direct onze verkoop van Biologische thee te stoppen of ons te certificeren bij dit bedrijf voor een aanzienlijk bedrag.

Nu krijgen ook wij geregeld nep facturen en nep documentatie toegestuurd dus hebben we eerst maar eens telefonisch contact opgenomen dit bedrijf, we hadden er namelijk nog nooit van gehoord. Bovendien was de brief en documentatie aan ons bedrijf Suzalle was gericht met de opmerking “ U verkoopt biologische thee “.

Op zich vreemd, Suzalle is de webshop van kralen en sieraden, daar kunnen wij helaas geen gram biologische thee ontdekken.

Na ons telefoontje bleek het om een valide bedrijf te gaan. Onze 1e vraag was, jullie hebben dit in September geconstateerd en ook nog op een verkeerde website, hoe is dat mogelijk.

Onze 2de vraag was, als we al sinds 2014 bestaan en biologische thee verkopen…waarom hebben jullie dit dan pas in September 2017 opgemerkt.

Het antwoord was dat zij door een concurrent hiervan op de hoogte zijn gesteld en dat dit dus gewoon domme pech is. Daar konden we het mee doen, we zouden worden teruggebeld.

Dit hebben we maar even laten bezinken. Zelf doen ze dus blijkbaar nooit onderzoek anders was dit natuurlijk in 2014 al aan het licht gekomen.

We willen onze vriendelijke “collegae” die dit hebben aangemeld bij Skal dan ook oprecht hartelijk bedanken. Wij zijn niet zo onsportief ingesteld namelijk, en kunnen hier de humor wel van inzien.

Wat ons betreft blijkt hieruit des te meer dat wij een geweldige thee webshop zijn voor losse verse thee en dat er door onze concurrent blijkbaar huiverig naar ons wordt gekeken (en afgekeken). Men vond het blijkbaar nodig om in te grijpen door ons dwars te liggen. Voor ons is het een alleen maar een bevestiging dat wij heel goed bezig zijn.

Een 2e telefoongesprek met een deskundige van dit bedrijf was een zeer constructief gesprek. Er werd duidelijk uitgelegd dat consumenten nogal vaak voor de gek werden gehouden met de termen biologisch en dat het daarom wordt beschermd. Hulde in deze dat daar controle op is.

Wij mogen de naam biologische thee niet meer voeren tenzij we daar jaarlijks een substantieel bedrag voor betalen aan de Skal organisatie. Deze organisatie houdt zich in Nederland bezig met het biologische keurmerk.

Wij hebben aangegeven dat onze leveranciers volledig gecertificeerd zijn en dat zij de EG-verordeningen 834/2007 en EG 889/2008 bezitten (aantoonbaar) en dus geoorloofd zijn om biologische thee te verkopen. Tevens worden zij jaarlijks aan strenge inspecties onderworpen.

Deze uitleg is ook bij Skal neergelegd maar het antwoord was negatief, dat mag niet.

De volgende vraag welke gesteld was, is of de naam organische/organic thee, pesticiden vrije thee, of bio thee gebruikt mocht worden, maar ook dat mochten we niet gebruiken. De verwijzing naar biologische thee was te vanzelfsprekend.

Uiteindelijk zijn wij er samen in goed overleg uitgekomen, de term natuurlijke thee mochten wij wel gebruiken. Tip voor onze concurrenten!

Wij hebben te kennen gegeven dat wij dit in week 44/45 zouden aanpassen op onze Zin in Thee website waarna zij een controle slag zouden maken en dan ons een akkoord geven.

Dit akkoord hebben wij in week 46 ontvangen. Gezien we daarop moesten wachten waren wij niet eerder in de gelegenheid een artikel te schrijven.

Voor alle duidelijkheid, wij zijn het volkomen eens met Skal, het gaat tenslotte ons allemaal aan om beschermd te worden tegen bedrijven die biologisch verkopen terwijl het niet zo is. We waren niet op de hoogte van het bestaan van dit bedrijf en hadden er geen weet van dat wij onze eigen certificaten moeten inkopen (dat hebben tenslotte onze leveranciers al gedaan). Als het voorverpakt is, mag het dus wel…als je losse thee verkoopt zoals wij, dan mag het dus niet.

Waarom hebben wij ons dan niet geregistreerd bij Skal?

Goede vraag, en daar kunnen wij een kort antwoord op geven. De kosten voor de registratie zijn te hoog. Niet alleen betaal je een flink bedrag voor die certificaten, je betaalt ook nog voor de controle ter plaatse. (laat staan de terugkomende jaarlijkse contributie) De prijs van de biologische thee zou met ruim 40-50% verhoogt moeten worden en daar passen wij voor.

Desalniettemin, de categorie natuurlijke thee is de door ons ingekochte, gecertificeerde biologische thee. We hopen dat dit een beetje duidelijkheid verschaft in het hoe en waarom van onze Natuurlijke thee.

Het is maar dat je het weet, want immers, What’s in a name!