Losse thee of theezakjes uit het kartonnen doosje kopen? Verse groenten of groenten uit blik? Vers fruit of misschien toch maar fruit uit blik? Weet wat je eet of drinkt!
Zomaar even wat vergelijkingen om je stof tot nadenken te geven. Welke keuze maak jij in bovenstaande voorbeelden?
Losse thee versus theezakjes
Leer wat losse thee onderscheidt van theezakjes, waarom losse blad thee beter (en lekkerder) is dan theezakjes en hoe je gemakkelijk de overstap van theezakjes naar losse thee maakt.
Bekijk bovenstaande foto nog eens goed, haal jij gelijk de 2 standaard fabriek theezakjes er uit?
De verschillen tussen de losse thee en de voorverpakte theezakjes zijn talrijk. Losse bladthee is thee die voornamelijk is samengesteld uit hele, ongebroken bladeren.
Theezakjes worden gemaakt van het tegenovergestelde – gebroken theebladeren met lage thee kwaliteiten zoals Dust en Fannings.
Fijn gebroken theebladeren hebben het grootste deel van hun essentiële oliën en aroma (die de thee juist smaakvol en aromatisch maakt) verloren.
Resultaat is dat met het zetten van thee uit een theezakje er meer tannine wordt afgegeven, dan bij hele blad thee. Het verdampen zorgt voor verlies van de essentiële oliën en aroma, waardoor de thee saai en muf zal smaken.
Tannines zijn polyfenolen. De stof is van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Dit is een enorme compromis in de kwaliteit van de volledige blad thee.
Versheid en geur kan een groot probleem zijn met de typische theezakjes om deze reden, vooral als ze zijn verpakt in het welbekende kartonnen doosje.
Sommige theesoorten (inclusief vele gestoomde Japanse groene thees) breken gedurende het bewerken van de thee, technisch gezien zijn dit dus geen hele bladeren ook al zijn ze het toppunt van kwaliteit.
Ook deze thees verliezen wat aan versheid, maar het verlies aan smaak ligt bij de theezakjes enorm hoog. Sommige theezakjes zijn gemaakt met hele blad thee. Echter, hele blad theezakjes zijn eerder uitzondering dan regel.
Nog een voorbeeld maar dan van een kruidenthee. De losse en heerlijk ruikende 100% Kamille kruidenthee , en de 100% kamille thee uit het welbekende theezakje. Overduidelijk zie je het verschil in kwaliteit tussen beiden producten.
DE THEEZAKJES
Het materiaal, de vorm en grootte van de theezakjes zelf zijn ook belangrijke factoren.Bij zetten van thee uit een theezakje wordt de infusie beperkt door de grootte van het theezakje. Blad thee in een kleine theezakje zal zeer zeker GEEN lekker kopje geven.
Losbladige thee is thee die niet wordt gebrouwen in een klein theezakje. Wanneer je losse thee zet dan moeten de theeblaadjes ruimte hebben om water te absorberen en uit te zetten als ze aan het trekken zijn. Hierdoor kan het water door de bladeren te stromen en dus ook een breed scala aan vitaminen, mineralen, smaakstoffen en aroma aan de bladeren onttrekken.
Uiteraard houden wij rekening met bovenstaande en hebben dan ook enkel ruime theezakjes voor losse thee in ons assortiment, maar ook bijvoorbeeld de traditionele Chinese mok met zeef, de thee knijper en het thee ei.
Let op:
Er is een verschil in cafeïne niveaus in theezakjes en hele blad thee. Natuurlijk is het aanbod van de bekende kartonnen doosjes thee met theezakjes groot. Het is goedkoop, eenvoudig en goed genoeg voor de gemiddelde theedrinker aldus de industrie.
Standaardisatie vs. Variatie
Theezakjes worden typisch gemengd voor standaardisatie. Jaar in jaar uit zal een bepaalde supermarkt thee hetzelfde smaken. Dit omdat het wordt gemengd met thee uit de hele wereld.
Elk jaar variëren de hoeveelheden thee uit de thee producerende landen op basis van prijs en het uiteindelijke smaakprofiel welke de blenders proberen te bereiken. Vaak wordt er een hogere voorkeur met betrekking tot de prijs en standaardisatie van een thee gesteld, en minder op de kwaliteit en het karakter van het smaakprofiel.
Losbladige thee is het tegenovergestelde. Losbladige thee kan een speciale thee uit een regio zijn, of zelfs van een enkel landgoed.
Het smaakprofiel, geur en het uiterlijk varieert van jaar tot jaar en van seizoen tot seizoen. In het algemeen zijn de landgoederen, regio’s, verwerking stijlen en groeiseizoenen bekend om bepaalde smaken en aroma’s. Maar er is een veel groter scala aan smaken en aroma’s die beschikbaar zijn van losbladige thee dan er is van gestandaardiseerde blends. Dit enorme aanbod van losse thee doet steeds meer thee liefhebbers overstappen van de supermarkt thee naar de echte thee.
De welbekende Marokaanse muntthee. Geloof ons op het woord, bij de muntthee op de linkse foto ruik je de overheerlijke geur van verse munt en rechts… tja eigenlijk ruik je niets, behalve een muffe geur.
Heb je eenmaal geproefd hoe lekker de smaak van losse thee is, dan zul je niet meer snel voorverpakte thee willen drinken. En bedenk dat hoe mooi een verpakking of hoe trendy een merk voorverpakte thee ook is, het blijft dezelfde lage kwaliteit thee als alle andere voorverpakte soorten.
Overschakelen van theezakjes naar losse thee
Losse thee kan ontmoedigend lijken op het eerste gezicht, maar goede productinformatie en een paar eenvoudige tips om je thee te zetten helpen je op weg.
In de eerste plaats dien je na te denken van welke thee smaakprofielen je houdt. Vervolgens kun je die uitzoeken in het losse thee aanbod. Heb je het liefst zwarte thee, probeer dan de zwarte losbladige thee. Als je van gearomatiseerde zwarte thee houdt is de overstap eenvoudig, het aanbod is immers groot.
Vraag ons om aanbevelingen, daar zijn wij immers ook voor.
Heb je eenmaal gekozen voor een losse thee, kijk dan bij het artikel naar de zetinstructies.
Elke soort thee kan een andere zetinstructie hebben. Hou het in elk geval simpel in het begin.
Breidt vervolgens je horizon uit en ontdek de andere soorten losse thee. Als je begonnen bent met gearomatiseerde losse bladthee, probeer dan ook eens de pure thee zonder toevoegingen. Het smaakverschil tussen een Darjeeling, Ceylon, Assam of Oolong is enorm. En elke Darjeeling soort smaakt ook weer anders (andere plantage, bewerking, kwaliteit etc.).
Tenslotte, volg je smaak! Als je goede kwaliteit thee zet en drinkt op je eigen manier zul je van thee gaan houden en kijk je nooit meer op dezelfde manier naar theezakjes. Velen zijn je reeds voorgegaan.
Losse thee biedt je meer smaak, aroma, anti-oxidanten, en plezier dan de kleine blad gruis en stof thee in de meeste massa geproduceerde theezakjes.
De typische theezakjes worden geproduceerd op grote industriële schaal en kunnen in een magazijn of op een plank liggen voor een lange tijd voordat je ze ooit koopt dan wel gebruikt.
Vergeet niet ons artikel – hoe zet ik nu eenvoudig en gemakkelijk losse thee – te lezen.