Leuk die thee afkortingen allemaal maar wat betekent nu eigenlijk de thee gradaties FOP, GFOP of FTGFOP?
Dat is een goede vraag, ook wij van Zin in Thee moesten in het begin al deze termen leren en geloof ons, we dachten af en toe dat wij GFOP werden.
Een hilarisch verhaaltje willen wij jullie hierbij niet onthouden. In 2014 bezochten wij op uitnodiging van 1 van onze premium thee leveranciers in het buitenland hun thee fabriek.
Tijdens een thee proeverij komt de afkorting FTGFOP ter sprake. Geïnteresseerd vragen wij, leg ons nu eens uit wat deze afkorting precies betekent….
Vanuit het gezelschap klinkt ineens de opmerking: Far To Good For Ordinary People.
Vrij vertaald, “veel te goed voor gewone mensen “.
Je kon ineens een speld horen vallen, het leveranciers gezelschap durfde niet te lachen. Wij keken elkaar aan en doorbraken de stilte door samen in de lach te schieten. Daarna was het ijs gebroken en volgden er meer creatieve varianten op de vele afkortingen. Nooit geweten dat je ook tijdens het thee proeven het gevoel kunt hebben alsof je op een zonnige dag op een terrasje zit met een lekker drankje.
We hebben die dag een hoop geleerd en we leren het nu graag aan jou!
Betekenis Thee gradaties
Al die termen en afkortingen staan voor de gradatie van de thee, kortgezegd wordt met deze gradatie aangegeven wat het kwaliteitsniveau van de thee is.
Laten we beginnen met wat informatie omtrent de reden en motivering om gradaties in theebladeren aan te brengen. Waarom vond men het nodig om deze afkortingen toe te voegen?
De thee die na het droogproces ontstaat wordt gevormd door theebladeren van verschillende vormen en maten. Deze theebladeren moeten vervolgens gesorteerd worden want de kleinere bladeren zullen sneller trekken dan de grotere bladeren, hetgeen leidt tot een ongelijkmatig brouwproces.
Als de theebladeren uiteindelijk zijn gesorteerd wordt het daarna nog ingedeeld op grootte, het type en het uiterlijk. Mede hierdoor is de behoefte ontstaan om deze bladeren te classificeren volgens een systeem van soorten.
Het is belangrijk om te weten dat deze classificaties (of thee gradaties) verschillen van land tot land en ENKEL van toepassing zijn op zwarte thee soorten.
Inzicht in de volgende blad kwaliteiten zal nuttig zijn bij het kiezen van je thee:
China thee gradaties
Thee uit China krijgen in de regel specifieke namen genoemd naar bijvoorbeeld het gebied waaruit ze afkomstig van zijn, het productieproces, het uiterlijk en het type van het theeblad.
Ook wordt in sommige gevallen de thee vernoemd naar de legendes die de oorsprong van de thee dragen. Dit laatste levert een aantal zeer ongebruikelijke namen voor Chinese thee op.
Elk type van de Chinese thee, kan ook worden ingedeeld op basis van kwaliteit (Choicest, Finest, Extra Fancy), en soms ook op een cijfer van 1-7
De Chinese oolong thee wordt op dezelfde wijze ingedeeld met behulp van woorden zoals choicest, finest, extra fancy, etc.
Thee uit Japan en Taiwan
Beide landen Japan en Taiwan benoemen hun thee op dezelfde manier als die van China, eveneens gebruik makende van woorden als superior, finest, choicest, toppest, etc.
Thee uit Indian en Sri Lanka
Deze thee producerende landen hebben een ingewikkeld systeem van theebladeren gradaties ontwikkeld. Over het algemeen is dit verdeeld tussen de blad waardering (grotere theebladeren) en gebroken blad (de overgebleven theebladeren).
DE THEE AFKORTINGEN
OP
Als basis starten we met OP, wat staat voor Orange Pekoe en wordt gebruikt om de theebladeren van zwarte thee te rangschikken.
Het woord Pekoe is afkomstig van het Chinese woord pek-ho en verwijst naar de zilveren haren op de bladeren van bepaalde soorten theestruiken.
Orange komt hoogstwaarschijnlijk uit de samenwerking met het Nederlandse Huis van Oranje-Nassau. Het werd gebruikt door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie als marketing stunt om de thee op het Europese vasteland te verkopen. Het woord oranje werd vroeger immers geassocieerd met Koninklijk.
FOP
De bijvoeging van de letter F van flowery- maakt het FOP, of te wel Flowery Orange Pekoe. In dit geval staat flowery (bloemrijk) voor de grote theebladeren, die gewoonlijk worden geplukt van nieuwe scheuten en bestaan uit twee bladeren en een knop.
GFOP
Voegen we de letter G erbij, dan ontstaat het woord GFOP. De letter G staat voor Golden (gouden) en verwijst naar de gouden tip, het uiteinde van de gouden thee knoppen.
TGFOP
We doen er nog een letter bij. De letter T. Deze staat voor Tippy en verwijst naar de hoeveelheid van de gouden tips (bladpunten) in de thee. Dergelijke thee bevat een groot deel gouden tips.
FTGFOP
Jawel, nog een letter erbij. De F welke staat voor Finest.
Finest in dit geval kan het beste vertaald worden naar beste. Enkel thee van uitzonderlijke kwaliteit zal deze thee gradatie hebben. Zwarte thee met deze gradatie behoort meestal tot de duurdere theesoorten.
Onze Darjeeling Balasun en onze Biologische Darjeeling zijn goede voorbeelden van FTGFOP.
Zijn we er dan met al die afkortingen?
Nee!
SFTGFOP(1)
We hebben de letter S nog niet gehad. Deze staat voor Special.
De afkorting is volledig: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.
Special staat in deze thee gradatie voor het feit dat een thee met deze indeling echt uniek en zeer zeldzaam is. Soms wordt er ook het nummer 1 aan mee gegeven om te laten zien dat deze thee nog specialer is en daarmee de thee gradatie SFTGFOP1 krijgt.
Er zijn nog tal van andere soorten thee gradaties, maar de meesten daarvan vallen binnen lagere rangen, zoals gebroken blad gradaties (BOP – Broken Orange Pekoe), Fannings (F) en Dust (stof) (D).
De Dust thee gradatie is de laagste graad van thee productie. De kleinste stukjes welke overblijven na het zeven en sorteren van de thee worden enkel gebruikt voor de bekende gevulde theezakjes.
Theeliefhebbers weten; zodra je het verschil hebt geproefd tussen een verse kwaliteit thee en de zakjes thee die je in de supermarkt koopt, je nooit meer zakjes thee wilt hebben. Je zult je afvragen hoe je dat voor thee hebt kunnen aanzien, echt genieten doe je met verse thee!
Tot slot nog een belangrijke opmerking. De theeblad gradatie beschrijft ENKEL het uiterlijk en de grootte van de theebladeren. Het heeft geen invloed op de kwaliteit of de smaak van de thee, deze kan alleen maar worden beoordeeld door hem te proeven. En zoals we allemaal weten, smaak is heel persoonlijk!